"WARSZTATY KULINARNE - ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY" cz.2 - SOKI WARZYWNO-OWOCOWE, ZAWSZE PYSZNE I ZDROWE! "Żabki"

Dziś znów w naszej grupie było smacznie, zdrowo i kolorowo! Nasze umiejętności kulinarne ciągle się rozwijają. Dziś do wykonania - zdrowy sok owocowo-warzywny. Na początku kilka ważnych rad, porad i zabaw z udziałem Pani Kasi, naszej przedszkolnej dietetyk. Wiemy już, dlaczego należy spożywać owoce i warzywa, że oprócz walorów smakowych, są one źródłem wielu witamin, które chronią i wzmacniają nasz organizm. A jak, zrobić sok? Do wykonania soku przyda się pomoc elektrycznego urządzenia z gospodarstwa domowego - sokowirówki. Dzieci poznały jak wygląda i jak działa taki sprzęt. Zapamiętały także, że z takich i podobnych sprzętów korzystamy tylko w obecności i zgodą dorosłych. Po dokonaniu niezbędnych czynności higienicznych, dzieci przystąpiły do pracy. Wyczarowywały sok z wybranych przez siebie owoców i warzyw. Z radością obserwowały jak kubeczek napełniał się pomarańczowo-różowym lub jasnym napojem. Degustacja z dokładką to dla wszystkich najlepsza nagroda za dzisiejszą pracę! Pych